23 Aralık 2013 Pazartesi

Manevi Değeri Olan Hediyeler


Manevi Hediyeler
Hepimiz değer verdiğimiz, bizim için özel saydığımız kişilere aldığımız hediyelerin, kalıcı olmasını, unutulmaz olmasını, sürekli o hediyeye baktığında veya dokunduğunda bizi hatırlamasını isteriz, kısacası aldığımız hediyenin maddiyattan ziyade, manevi değerinin yüksek olmasını, anlamlı ve hislerimize tercüman olmasını arzu ederiz. Asıl soru şu; Hangi hediyelerin manevi değerivardır? Bu sorunun cevabı hem kolay, hem de çok zordur. Kolaydır çünkü, bazen bir başkası için sıradan sayılabilecek bir hediye, mesela; denizden onun için topladığınız çakıl taşları veya ona verilmek üzere dalından kopardığınız bir çiçek belki de dünyanın o an için en değerli hediyesi olur. Ya da bir blok not kağıdına, kendi el yazınızla yazılmış tek bir cümle "Seni Seviyorum..." Bu kağıdı, diğerlerinden farklı kılan yönü, üzerinde size ait bir duyguyu, size ait bir özelliği taşımasındadır.

Manevi değeri olan bir hediye seçmenin zor tarafı ise; sizin için bir değer, bir anlam (mana) ifade eden hediyenin, özel bulduğunuz kişinin iç dünyasında ne şekilde algılanacağı veya sizinle aynı şekilde hissedip hissetmeyeceği sorunudur. Yani kısacası iki tarafın hediye konusundaki algılamaları, bir hediyenin manevi sayılıp sayılmayacağını belirler. Belki de siz dünyanın parasını ödeyip bir hediye alırsınız ama karşı taraf için bahsettiğim bir çakıl taşının vereceği mutluluğu veya etkiyi göstermeyecektir. Bu tamamen kişilerin ruh dünyası ve psikolojileri ile alakalı bir durum.

Unutulmaz ve manevi değeri yüksek hediye nasıl olmalı , konusu üzerinde biraz kafa patlatmaya ne dersiniz? Ben kendimce bir takım yorumlarda bulunacağım, sizin de öneri ve yorumlarınız olursa, lütfen benimle buradan paylaşın.

Bir hediyenin anlamlı olması için o hediyenin sizin tarafınızdan kişiselleştirilmiş olması gerekir. Bu cümle ile anlatmak istediğim, hediye edeceğiniz objede size ait bir takım özellikler olmalı, örneğin söz gibi, yazı gibi, koku gibi, size ait bir fotoğraf, ikiniz için anlam ifade eden bir an, bir melodi, bir espiri gibi... Bu şekilde içinde size ait bir takım özelliklere taşıyan bir hediye, yine karşı taraf için bir anlam, manevi bir değer ifade edecektir.

Hediye konusunda işi psikopatlığa götürmek de bazen hediyenin manevi değerini ve anlamını güçlendirebilir. Bu arada psikopatlık derken, bunu negatif anlamda söylemedim, hediyenin abartılması anlamında söyledim! Bundan kastım şu: Mesela işi abartıp bir kamyon dolusu gül hediye etmek gibi, veya üzerinde binlerce sevgi sözlerinin yazılı olduğu not kağıtlarından oluşan kavanozların hediye edilmesi gibi, yine vücudunuzun bir çok yerine ona ait dövme yaptırmak gibi...( Dövme belki bazıları için bir hediye sayılmayabilir ancak ben özel kişiler için yapılan dövmeleri hediye kategorisinde değerlendiriyorum.. Bir billboard'un kiralanması ile bir duygunun ifade edilmesi, yine gökyüzünde uçaktan açılan bir sevginizi, aşkınızı, teklifinizi anlatan afiş gibi.

Hediyenin sürpriz içermesi, şok edici etkisi de yine hediyeyi anlamlı ve unutulmaz kılabilir. Bu madde de bence bir önceki madde ile paralel bir madde. Yani almayı düşündüğünüz bir hediye veya yapmayı düşündüğünüz bir eylem, ne kadar beklenmedik bir anda gerçekleşirse veya karşı taraf için öngörülemez bir anda gerçekleşirse, o kadar etkili ve anlamlı olur. Örnek vermek gerekirse; Eşinizin uzun zamandır almayı düşündüğü ve bir türlü bütçesini denkleştirip satın alamadığı, sizin ise belki de mutfak masraflarınız dan arttırıp satın aldığınız bir fotoğraf makinesi, eşinizi hem çok mutlu edecek, hem de fazlası ile duygulandıracaktır. Yine örnek vermek gerekirse, müziğe meraklı çocuğunuza beklemediği bir anda alacağınız bir gitar , o hediyenin değerini bir kaç kat daha arttıracaktır. Çünkü siz bir beklentiyi, beklenmedik bir anda gerçekleştirmiş oluyorsunuz.

*Hediyenin anlamlı kılan bir diğer özellik, o hediyeyi size ulaştırmak için verilen emek, çaba veya fedakarlıktır. Sadece size yazılmış ve sizi anlatan özel bir şiir de, oldukça anlamlı ve değerlidir. Yine belki, ilk duyduğunuzda kahkaha atacağınız ama sonrasında sizi duygulandıran, sizin için bestelenmiş bir şarkı da öyle! Saatlerce yüzünüze bakarak çizilmiş kara kelem bir resim veya sizin için örülmüş bir kazak, bir eldiven, bir çorap, sizi özleyerek yazılmış hasret dolu bir mektup, Maddi imkansızlıklar içerisinde sizin için biriktirilmiş bir miktar paradan, ihtiyacınız olan bir şeyin size hediye edilmiş olduğunu bilmek, sizin için de anlamlı olmaz mı? O hediye sizin için unutulmaz olmaz mı?

Hediyenin anlamlı kılan bir diğer özellik, o hediyeyi sunarken gösterdiğiniz içtenlik ve samimiyettir.Dünyanın en değerli hediyesini bile alsanız, bu hediyeyi gönülsüz takdim ettiğinizde veya samimiyetten uzak verdiğinizde o hediyenin artık bir önemi yoktur... Gerçekten bir bebek bile kendisine olan sevginin samimiyetini anlayabilir. Hediyenizi sunduğunuzda samimi olmalısınız ki, hediyeniz de unutulmaz ve anlamlı olsun.

Hediye, kişinin manevi dünyasına, inanışlarına, değer yargılarına, bağımlılıklarına, meraklarına, ihtiyaçlarına yönelik olursa yine anlamlı ve unutulmaz olur. Çünkü bu şekilde aslında hediye alacağınız kişiye bir şekilde saygınızı da göstermiş oluyorsunuz. Eşiniz, sevgiliniz fanatik bir futbol meraklısı ise, ona taraftarlığını pekiştirecek bir hediye anlamlı olacaktır. Yine eşinizin örneğin ihtiyaç duyduğu bir cep telefonu onun için oldukça anlamlı olacaktır. Kız arkadaşınız, erkek arkadaşınız, eşiniz, anneniz, şayet dindar biriyse, kendisine hediye edeceğiniz bir seccade oldukça etkili ve anlamlı olacaktır.

Hediyenin yaşı ve tarihsel derinliği de, o hediyenin anlamı ve değeri üzerinde etkilidir. Rahmetli babanızdan size kalan yıllanmış bir saat, cüzdan , not defteri, kalem v.s. Böyle bir hediyeyi siz belli bir olgunluğa erişmiş çocuğunuza verdiğinizde, onun için de muhtemelen manevi değeri yüksek bir hediye olacaktır, yine ilkokul döneminizden kalma bir kalem veya hikaye kitabı , o dönemde kullandığınız silgi, okul çantası v.s. de anlamlı bir hediye olacaktır.

Hediyenin verildiği ortam ve zamanlama da yine o hediyeye yüklenen anlam ve mana üzerinde etkilidir.Hangi hediyeyi almayı düşünürsünüz bunu kestiremem ama ne alırsanız veya ne yaparsanız yapın, zamanlama konusunda ve hediyenin verileceği ortam konusunda dikkatli ve seçici davranın. Örneğin, hediyeyi vereceğiniz kişinin stresli, gergin veya bir problemin tam ortasında bulunduğu bir anda , bin bir zahmetle hazırladığınız hediye veya sürpriz kendisine yapmanız o hediyenin etkisini azaltabilir. Bunun tersi de mümkün tabi ki... Böyle bir sürpriz kendisini bu sıkıntılardan da uzaklaştırabilir.

Bir hediyenin unutulmaz olmasını sağlamak için, o hediye ile mutlu bir anın kesişmesi gerekir. Bu cümleyi biraz açmakta yarar var, şöyle ki; Örneğin, sevgililerin kendi aralarında taktıkları içerisine isim ve tarih yazılı olan söz yüzüğünü ele alalım. Şimdi Hem objenin kendisi yani yüzük, başlı başına bir anlam ifade ediyor , hem de yüzüğün, hediye edildiği o an, kişiler için zaten çok özel bir andır. Bu durumda hem hediye, hem de o an zaten çok özel ve anlamlı hale geliyor... Dolayısı ile bu yüzük kişiler için inanılmaz bir anlam ifade ediyor, ve manevi değeri çok yüksek bir hediye oluyor.

Bu paragrafa kadar anlamlı bir hediye nasıl olur, sorusuna kendimce cevap aradım, bu yüzden şimdi sizlere şu hediyeyi alırsanız çok makbul geçer veya şu hediye inanılmaz etkili ve anlamlı olur, demek, bence bu noktadan sonra anlamsız olacaktır, kaldı ki haddime değil. Siz kendi üslubunuz ve kendi doğallığınızla bir hediye aldığınızda, inanın bu hediye karşı taraf için zaten anlamlı bir hediyedir. Yeter ki kendiniz gibi olun, kendinize inanın ve doğal olun.

Çünkü Hediye Kalpten Gelir..