10 Ocak 2014 Cuma

Hediye Seçimi

Hediye seçimi nasıl olmalıdır ?

Sevgiliye ilginç hediye arayanlara özel hazırladık.
*Sevgilinizi sıradışı hissettirin, aldığınız hediye özel ve ilginç olmalı !

*Hediye alırken sizi sürekli hatırlatacak ve kullanabileceği kişiye özel hediyeler veya ilginç hediyeler alabilirsiniz.

Hediyeyi özel kılan sadece verdiğiniz kişide olmasıdır. 

Hediye seçimi birçok kimse için hiç de kolay olmayan birşeydir. Genellikle özel günler dışında çok fazla hediye almayız. Özel günlerde ise birinden kaçarsınız diğeri gelir sizi bulur. Aslında özel günleri beklemeden arkadaşlarınıza hediye vermeniz ilişkilerinizi pekiştirmenizde yardımcı olur. Bakınız hediye seçerken işinizi kolaylaştıracak ve doğru hediyeyi almanızda size yardımcı olacak bazı tüyolar.
Hediye seçmek kolay gibi görünse de zordur. Üzerinde geniş araştırmalar yapılmalıdır. Hediye alacağınız kişinin zevkleri, beğenileri hakkında bilgilere ihtiyacınız vardır. Hoşlandığı beğenilere yönelerek hediye seçimini yapmak her zaman için olumlu sonuçlar doğurmuştur. Hayatımızda herşeyin bir anlamı, her hareketin bir manası, her sürprizin bir etkisi, her rengin özel bir duygusal bağı ve anlamı vardır. Hediye seçiminde bize yardımcı olacak o kadar fazla kriter var ki... İşin sırrı bu anlamları araştırıp, çözmeye harcanılan çabada.
Hediyenin amacı
Hediyenin ilk amacı; hediye aldığınız kişiyi mutlu edebilmektir. Hediye, mutlu etmek ve bu mutluluğun karşılığında mutlu olmakla ilgilidir.
Yani hediyenin ilk amacı mutluluktur. Beğeni kazanmaktır. Hediye, değer verdiğiniz kişiye hislerinizi belli etme fırsatıdır. Teşekkürünüzü, minnetinizi sunmanıza bir vesiledir. Hediyenin ikinci amacı ise; her zaman hatırlanmaktır. Hediye aldığımız kişinin, o hediyeye baktıkça bizi hatırlamasını isteriz. Hediyenin aldığımız kişide bir takım izler bırakmasını isteriz ve bu sayede hatırlanmak isteriz. Yani hediyenin ikinci amacı hatırlanıp hatırlatmaktır. Hediyenin üçüncü amacı ise; beklenmedik şok etkisiyle sürprizlerle karşımızdaki kişiyi şaşırtma isteğidir.
Hediye seçimi ne kadar önemliyse, hediyeyi sunuş şekli bir o kadar önemlidir. Hatta bazen sıradan bir hediyeyi bile farklı bir jestle, sürprizle çok değerli, çok anlamlı ve unutulmaz bir hediye haline getirebilmelisiniz.
Hediye almadan önce...
Hediye almadan önce sizi zorlu ama zevkli bir araştırma süreci bekliyor. Hediye alacağınız kişiyi iyi tanımalı hatta gerekirse çevrenizde onu tanıyan diğer insanlara danışıp, hakkında bilgi toplamalısınız. Hediye alacağınız kişinin zevkleri, beğenilerinin neler olduğu hakkında bilgi edindikten sonra iş kolaylaşıyor. Geriye kalan bütçenize ve kişinin tarzına göre hediye seçmek.
Sıradan hediyelerden kaçının
Hediyenin amaçları arasında yer alan "sürpriz" kriterini yani beklenmedik bir hediye olması gerekliliğini sakın gözden çıkartmayın. Çünkü beklenen ve bilinen şeyler unutulmaz olmaz. Örneğin artık Anneler Gününün en büyük klişesi olan çiçek hediyesi, çoğu kadın için bir şey ifade etmiyor. Çünkü o gün çiçekçi aramanıza bile gerek yok, her sokağın başına seyyar çiçekçiler sabahın erken saatlerinde tezgâhı kurmuş ve hediye almak için kolaya kaçanları bekliyor olacaktır. Annenize; Üzerinde düşünülmemiş ve artık Anneler Günü klasiği haline gelen çiçeklerden daha fazlasını yapabileceğinizden eminiz. Biraz yaratıcılık ve çabayla daha yaratıcı hediyeler belirleyebilirsiniz.
Son günlerin modası alaycı hediyeler son günlerde t-shirtlere, sweetlere, bardaklara v.b. basılan imalı ve espritüel mesajlar içeren şekiller son yıllarda özellikle de gençlerin favori hediyelerinin başında geliyor. Ancak bu hediyeyi seçmeden önce hediye edeceğiniz kişinin bu tarz şeylerden hoşlanıp hoşlanmadığını iyi biliyor olmanız gerekir. Çünkü beklenmedik bir tepkiyle karşılaşmanız kaçınılmaz olabilir.
Hediye seçiminde renklerin dili
Hediyeyi seçerken, alacağınız hediyenin rengini belirlemek hem zevk hem de hediyenin ilk izlenenimi açısından çok önemlidir. Çünkü bilindiği gibi renklerin insan psikolojisinde çok önemli bir yeri vardır. Örnek olarak bazı renklerin insanlarda uyandırdığı hisleri şöyle açıklayabiliriz.
Yeşil: Yeşil doğanın ve baharın rengidir. Eğer hediye alacağınız kişi bahar aylarında doğduysa bu renkteki hediyelere duygusal olarak sempati duyacaktır.
Çünkü genelde insanlar doğduğu mevsimi sever ve o mevsimde kendini daha çok mutlu hisseder. Yeşil rengi ayrıca güveni huzuru da içinde barındırır.
Mavi: Mavi renk daha çok sonsuzluğu ve Özgürlüğü sembolize eder. Çünkü baktığımızda uçsuz bucaksız gökyüzü, deniz ve geniş ufuklar mavi renktir ve hepsi sonsuzdur. Mavinin sakinleştirici bir özelliği de vardır. Hediye alacağınız kişi özgürlüğüne düşkünse mavi tonlarda hediye seçimi yapmanız yerinde bir karar olacaktır. Çünkü ilk bakışta psikolojik olarak hediyeden hoşlanacaktır.
Lacivert: Lacivert rengi tıpkı mavi gibi özgürlüğü sonsuzlu temsil ederken ekstradan otoriteyi de temsil eder. Hediye alacağınız kişi eğer otoriter bir mizaca sahipse lacivert rengi tam size göre. Bu sayede hediye alacağınız kişi rengi ilk gördüğünde hissiyatı bunun tam kendine göre bir hediye olduğunu düşünür. İlk izlenim olarak olumlu tepki alırsınız.
Mor: Eskiden mor, pembe gibi renkleri sadece kızlar tercih ederken şimdi bazı erkeklerin de vazgeçilmez tercihi. Artık unisex olan bu renklerden biri olan mor ihtişamı ve lüksü sembolize eder. Eğer hediye alacağınız kişi kendine özen göstermeyi seven, tabiri caizse süslü ve lüksü seven biriyse hediyede renk seçiminizi mordan yana kullanmanızı tavsiye ederiz.
Pembe: Artık unisex olan ikinci rengimiz pembe; şirinliği, neşeyi, uyumu ve tabi ki sevgiyi sembolize eder. Genelde yazın doğanlar için bu renk hediye seçimi olumlu bir seçim olacaktır. Ayrıca tonuna göre ise açık pembe daha çok huzuru ve rahatlığı sembolize ederken, koyu pembe enerjiyi, hareketliliği hissettirir. Hediye alacağınız kişi hiperaktifse koyu pembeyi, daha sakin, uyumlu bir mizaca sahipse hediye seçiminizi açık pembeden yana kullanmanızı tavsiye ederiz.
Sarı: Sonbahar renklerinden biri olan sarı, bu mevsimde doğanlar için uygun bir hediye rengidir. Ayrıca sarı toplumsal yaşamı ve birlikte yaşamanın uyumunu da sembolize eder. Eğer hediye alacağınız kişi girişken ve iletişim kurmayı seven biriyse bu renk tonu alacağınız hediye için uygun olacaktır.
Beyaz: Hepinizin tahmin edeceği gibi beyaz saflığı, masumluğu ve temizliği sembolize eder. Hediye alacağınız kişi kırılgan, saf ve genelde uyumlu bir kişiliğe sahipse hediye seçiminizi beyazdan yana kullanmak isabetli bir karar olacaktır.
Hediye alırken risklerden kaçının
Hiç bir insan hediyeyi beğenmediğini söyleyemez. Eğer kendimizden yola çıkarsak bize hiç hoşlanmadığımız bir hediye armağan edildiğinde kibarlığımızı bozmaz ve karşımızdakini kırmayız. Birden ağzımızdan "çok teşekkür ederim, çok beğendim" cümleleri çıkıverir. Bazı hediyeleri almak risk taşır. Eğer kişinin zevklerini, beğenisini bilmiyorsanız kıyafet almak pek de akıl karı değildir. Bunun yerine daha genel objelere yönelebilirsiniz. Ya da hediye alacağınız kişiyle çok samimiyseniz, hediye seçimini kişiye bırakabilirsiniz. Bir hediye çeki bunun en güzel çözümü olabilir. Hem mutlu etmiş olursunuz hem de risk almamış olursunuz.
Kişi kendi hediyesini istediği gibi seçeceği için beğenmeme riski yoktur. Bu tarz hediyelerde bir eksiklik vardır o da sürprizden yoksunluk. Bu açığı da yapacağınız bir sürpriz kutlama ile kapatabilirsiniz.
Yaratıcı Hediyeler
Üzerinde kafa yorulan her şey güzel bir hediye olabilir. Üstelik hediye illa satın alınan bir nesne de olmayabilir. Kimi zaman kendi yaptığınız bir kurabiye, yazdığınız şiir, mektup, yani kendi yaratıcılığını kullanıp benliğinizi kattığınız farklı şeyler de yaratıcı birer hediye olabilir. Üstelik bu tarz hediyeler üzerinde daha çok emeğiniz olduğu için hem sizin hem de armağan ettiğiniz kişi için daha değerli bir önem taşır. Ancak bu tarz hediyeler için hediye alacağınız kişiyi çok iyi tanımalı ve samimi bir ilişkiniz olmalıdır.
Kişiye Özel Hediyeler
Herhangi bir objenin ya da ürünün sadece size özel üretilmesi, eşi ve benzeri olmaması, dünyada bir tek size ait olması anlamına gelir. Kişiye özel ürünler her zaman çekiciliğini korumuştur ve zamanın tüketemediği, hep tercih edilen tasarımlardır. Hiç eskimeyecek ve ömür boyu hatırlanmanızı sağlayacaktır. Eğer sevdiklerinize orjinal ve benzersiz bir hediye vermek istiyorsanız Kişiye Özel ürünler tam size göre. Seçtiğiniz ürüne sevdiğiniz resmini, adını, istediğiniz yazıyı ekleterek bu hediyeyi çok daha çekici bir hale getirebiliyorsunuz. Yaptırmış olduğunuz bu ürün hem sıra dışı hem Türkiye de tek olmuş olur.




Hediye alacağınız kişiyi can kulağıyla dinleyin
Hediyenin gideceği kişiyle televizyonda reklam izleyin. Hangi reklamların onu heyecanlandırdığını gözleyin. Ya da o kişiyle bir alışveriş merkezine, dolaşmaya gidin. O vitrinlerin önünde durduğunda ilgisini çeken ürünleri aklınızın bir köşesine yazın. Hediye almadan önce birinci göreviniz, onun gerçekte ne istediğini saptamak.

Hediye alacağınız kişinin yakınlarına danışın

Eğer hediye almak istediğiniz kişiyle o dönemde fazla görüşme olanağınız yoksa, yakınlarıyla irtibat kurun. En yakın arkadaşı, kardeşi ya da iş arkadaşları size önemli ipuçları verebilir.
Hediye alacağınız kişiye doğrudan sorun
Eğer onun ne istediğini hiç öğrenemiyorsanız ve o da zor beğenen bir kişiyse, ona doğrudan sorun. Evet, bu sürprizi ortadan kaldırır ve karşınızdakini mahcup edebilir ama ona istemediği bir şey almanızdansa, sormanız daha anlamlı.

Ve asla unutmayın
 “siz ne alırsanız alın, beğeneceğini” söyleyenler, “sadece hatırlaman önemli” diyenler, “hiç bir armağan istemediğini” söyleyenlere kanmayın.
Şu armağanlardan ısrarla kaçının:
Alaycı armağanlar
Örneğin babanıza hiç bir zaman dışarıda giyemeyeceği “Yılın Babası” yazılı bir t-shirt almayın. Ama ilk kez baba olacak bir arkadaşınızın heyecanına katkıda bulunmak için, sembolik değeri yüksek bulunabilecek bir “Yılın Babası” t-shirt’ü alabilirsiniz.
Giyim kuşam
Bedenini tam bilmediğiniz kişilere asla giysi almayın. Bir de onlara alınan şeyi doğru bedenle değiştirmek gibi bir yükümlülük verirsiniz. Böyle durumlarda hediye çekini tercih edin.
Biblolar
Özellikle biblolara düşkün birine bu tür armağanlar alabilirsiniz. Öbür türlü biblolar pek bir işe yaramaz, onları nereye koyacağını kimse tam olarak bilemez.
Saldırgan armağanlar
İnsanların kusurlarını yüzlerine vuracak armağanlardan kaçının.
Aslında kendiniz için istediğiniz armağanlar
Kendinizi mutlu etmeye değil, karşınızdaki mutlu etmeye çalışın. Kendi zevkinize göre armağan seçmekten vazgeçin.
Evcil hayvanlar
Bırakın, evcil hayvanını kendisi seçsin. Evcil hayvan almak büyük sorumluluktur. İlla ki alacaksanız, balık gibi bakımı nispeten kolay olanları seçin.
Hediye alırken işlevine ve hayal gücü içermesine dikkat edin
Karşınızdaki kişi sürekli yenilik peşinde ise, ona bir dil kursu, dans kursu ya da tenis kursu ayarlayabilirsiniz. Çok gitmek istediği bir konser için bilet armağan edebilirsiniz. Mutlaka işine yarayacak “naif” dekorasyon malzemeleri alabilirsiniz. İnternete düşkünse ilginç bir domain adı, oyun seviyorsa son moda masa üstü oyunları, sevgi ifadelerinden hoşlanıyorsa ilginç ve tatlı yiyecekler de armağan edebilirsiniz. Nadide şeyler peşinde koşanlar için ise en iyi armağanlar, o kişinin yıllardır arayıp bulamadığı bir albüm, ya da kitabı bulup buluşturup almaktır.