14 Şubat , Sevgilier günü olarak kutlanmakta olan bu günün; nasıl ve neden kutlandığını biliyormuyuz?.
Ülkemizde kapitalist sistemin dış güdümü olarak son 10 senedir yoğun olarak duyduğumuz, pohpohlanan, mağazalar tarafından desteklenen, milyarlarca lira reklam parası harcanıp insanları daha fazla tüketici olmaya alıştıran , tamamen bizim kültürümüze aykırı olan bu yapmacıklığı dışlıyoruz.
Kökeninde birleşme, çoğalma ve üreme içgüdüsünü barındıran putperestlerin kutladığı festivali her sene anmak isteyenler, sevgilisinden hediye bekleyip sevgilisi unuttuğu için kavga edenler de sorgulasınlar bir kez daha aslında ne için kavga ettiklerini.
Lupercus Şenliği
14 Şubat Sevgililer günü olarak bilinen tarih, Milattan önce Roma’ da çobanların tanrısı “Faurus Lupercus” şenliği olarak kutlanan bir günmüş.
Bu şenlikte genç Romalılar kutsal olarak varsaydıkları tanrı kurtun yaşadığını düşündükleri bir mağaranın önünde 15 Şubat günü kız ve erkekler olarak toplanırlar ve şenlik başlarmış. Bu kutlamalardan bir gün önce yani 14 Şubatta, genç kızlar bir sonraki seneye kadar beraber olacakları erkeklerin kimler olacağını öğrenirlermiş.
Toplanan genç erkekler, çevrede yaşayan genç kızların isimlerini yazdıkları levhaları büyük bir küp içine atarlar, bilahare toplanan genç erkekler küp içindeki levhalardan bir tane levha çekmesi istenirmiş. Böylece, eşleşen çiftler bir sene boyunca her türlü cinsel deneyimi yaşama olanağı toplum tarafından onay veriliyormuş.
Romalılar döneminden itibaren kutlanan bu adet, hıristiyanlığın toplumlarda yaygınlaşmaya başladığı ileriki dönemlerde tutucu hıristiyanlar tarafından rahatsızlık duyulan bir adet olarak görülmeye başlanmıştır.
Evlilik yasaklanmış
Milattan sonra 270 yılında zalim imparator Cladius Gothicus erkeklerin evlendikleri zaman iyi savaşamadıklarını ileri sürerek evliliği yasaklamış. İmparatora göre evlilik erkeklerin aklının evlerinde kalmasına ,böylece erkek ölümüne savaşamıyordu. İmparator savaşçı tüm erkekleri toplayıp devamlı güç gösterisi için halkını çok zorlamış, evlilikleri ise belirsiz bir tarihe ertelemiş. Bu durum nikahsız beraberliklerin artmasına yol açmış.
Rahip Valentine
Rahip Valentine ise Cladius hükümdarlığı döneminde Roma’ da yaşayan bir papazdır. Evlilik dışı ilişkiyi suç sayan Valentine, evlenmek isteyen çiftleri gizlice evlendirmeye başlamış. Bu durumun imparatorun kulağına gitmesi uzun sürmemiş. İmparatorun emriyle yakalanan papaz hapse atılmış
Valentine’nin gardiyanı rahibin düştüğü duruma üzülmektedir. Zindan yemekleri yemesin diye kızını sıcak yemek getirmekle görevlendirir. Valentine bir süre sonra genç kıza ona aşık olur. Kız çok güzeldir ama gözleri görmez. Genç kız da Valentine’nin sesine aşık olur. İdam edileceği gün Valentine, gardiyandan kağıt ve kalem istemiş. Kağıda bir not yazmış ve gardiyana, notu kızına iletmesini istemiş. Valentine uzunca bir süre taşlandıktan sonra infaz edilmiş(m.s.270). Genç kız nota baktığında gözleri açılmış ,notta, ‘from your Valentine’ (Valentine’inden) yazıyormuş. Valentine Anısı yeniden yaşatılıyor
Eski törenler putperestler için olan şenlikler olduğu için, Hıristiyan döneminde yasaklanmaya başlanınca eş seçimi için kutlalan şölenin de yasaklanması gündeme gelmiş. Roma halkı arasındaki en ünlü şenliklerden biri olan Lupercalia’yı yasaklamak yerine bir hıristiyan festivaline çevirmek fikri M.S. 496 yılında Papa Galasius’un fikriydi. Bundan böyle yapılacak çekilişlerde genç erkekler, genç kızların isimleri yerine hristiyan azizlerinin isimlerini çekeceklerdi. Genç hıristiyan, ismini çektiği azizin hayatını ve yaptığı iyi şeyleri kendisine örnek alacak ve bir dahaki çekilişe kadar o azizin yaşadığı gibi yaşayacaktı. Acak bu durum gençleri memnun etmemişti, bir süre sonra tüm gençlerin tanıdığı ve örnek aldığı tek isim Valentine olmuş. Bu sayede de Romalıların yüzyıllar boyu kutladıkları putperest festivali, kilisenin kutsal bir gününe dönüştü.
Ve 14 Şubat Sevgililer günü olarak kutlanıyor
Valentine’ in aşık olduğu genç kıza verdiği not da örnek alınarak erkeklerin gönderdikleri kartlar da yasal bir şekilde Valentine adına gönderilmiş, Şubatın 14'ü de Aziz Valentine günü olarak anılır olmuştur.
Bilinen ilk kart 1415 yılında Orleans Dükü Charles'ın Londra'da hapiste iken eşine gönderdiği kart olup halen British Museum'dadır. Sevgililer Günü'nde kırmızı gül gönderme adeti de Fransız kralı XVI. Louis'in karısı Marie Antoinette'e bu günde kırmızı güller göndermesiyle başladı.
Sevgililer Gününün duyulmasını ve çoğu insan tarafından kutlanmasını sağlayan şey Massachusetts’ den Esther Howland ilk sevgililer günü kartını basmasıyla oldu. 1847 yılında dantel süslemeli kartları seri halinde üretip, babasının kırtasiye dükkanında satmaya başladı. Kartları o kadar çok beğenildiki ticari hayatında iyi iş yaparak zengin emekli oldu.
Günümüzde de nerden doğmuş olduğu pek az kişi tarafından bilinen, ve ülkemize sonradan sokulan yapay ve kültürümüzle tamamen uyumsuz bu tarihi kutlamıyoruz, kutlamayacağız, ve birilerinin zengin olması için cebimizden para akıtmayacağız Çünkü sevgi 365 günlüktür.