14 Şubat 2014 Cuma

Sevgililer Gününde Gidilebilecek Yerler Hakkında Fikirler


14 Şubat Sevgililer Günü’nde nereye gidilir, ne yapılır, ne hediye alınır, nasıl bir sürpriz yapılır diye uzayıp giden bir soru işareti vardır sevgililer arasında… Biz de sizin için sevgililer gününde gidilebilecek bir yer belirledik. Haydi sevgilinizi alın ve bu aşk tatilinin tadını çıkartın icon smile Sevgililer gününde gidilecek yerler
Bozburun Yarımadası’nda uluslararası öneme sahip, 160’ı nadir 849 bitki türü yetişiyor. Söğüt ve Bayır köyleri arasındaki kayalıklarda baharda çiçeklenen arum creticum en güzellerinden biri. Onunla baharı iliklerinize kadar hissedebilirsiniz.
NEREDE: 36°42’17”N, 2
8°10’24”E Bozburun, Marmaris-Muğla
Türkiye gibi flora ve faunasıyla, iklimiyle kıta özelliği gösteren bir coğrafyada baharı karşılamak için gidebileceğimiz yüzlerce, binlerce olağanüstü yer var. Ancak bunlardan bir tanesi var ki, toprağından her bahar fışkıran hayatın çeşitliliği açısından ondan daha zenginini bulmak zor. Evet, Datça ve Bozburun yarımadalarından söz ediyorum.
sevgililer gunu nereye gidilir marmaris bozburun 300x200 Sevgililer gününde gidilecek yerler
Türkiye’nin deniz seviyesine yakın irtifalarda doğallığını en fazla korumuş, daha doğru bir ifadeyle en az bozulmuş bitki örtüsüne sahip olan bir bölge bu. Özellikle de Bozburun! ’90’lı yılların sonlannda çıkan büyük orman yangınlarına rağmen, bölgede 25’i endemik, 160’ı ülke çapında nadir olmak üzere toplam 849 bitki türü barınıyor.
Kuzeyi Ege’ye, güneyi Akdeniz’e bakan bölge, Türkiye’de bulunan 122 Önemli Bitki Alam’nın (ÖBA) en önemlilerinden biri. Üstelik nesli tehlike altında, dar yayılışlı ve uluslararası öneme sahip bir biyoçeşitlilik içeriyor. İnsan sadece bir arum creticum bitkisi görebilmek için bile mart sonunda ya da nisan ayında yola düşüp bir sabah Bozburun Yarımadası’ndaki bakir alanlara çıkabilir. Yakın geçmişe kadar dünyada yalnızca Girit Adası’nda yaşadığı düşünülen bu bitkiyi heyecan verici bir biyoçeşitlilik ortamında,
Bozburun’da bir kayanın dibinde görmek bahan iliklerinize kadar hissetmenizi sağlayabilir.
sevgililer gunu nereye gidilir marmaris bozburun 5 300x201 Sevgililer gününde gidilecek yerler
Yılanyastığıgiller familyasına ait arum creticum bahar aylarının başında, genellikle de martta bir aylığına çiçekleniyor. Arum creticum’u bu dönemde Bozburun’dan Taşlıca’ya uzanan bölgede, Loryma’daki (Bozukkale) eski Roma kalesi yakınlarında ya da Söğüt ile Bayır köyleri ve Arap Adası arasındaki daha çok kayalık, çakıllı kurak yamaçlarda görebilirsiniz.
Türün ülkemizdeki en eski kaydı Dr. P. H. Davis’in 1948 yılında bölgede yaptığı bir geziye ait. Güneybatı Anadolu’ya o yıl yaptığı gezilerinde elde ettiği sonuçlan, “A Journey in South-West Anatolia” başlığıyla, 1949 Nisan’ında Journal of the RHS dergisinde yayımlayan Dr. Davis Türkiye’de 1970’e kadar yürüttüğü çalışmalarını 10 ciltlik The Flora of Turkey kitabıyla taçlandırdı.
Türkiye’nin doğal alanlannda uzun yıllar çalışmış İngiliz botanikçi Andy Byfield da Datça Yanmadası’mn biyoçeşitliliğini ve arum creticum gibi heyecan verici türleri ilk keşfedenlerden (Cornucopia, 1996).
Arum creticum’un yanı sıra, biarum davisii ve linum arboreum (yabani çalı keteni) gibi dünya güzeli bazı türler de bu ÛBA’da yetişiyor. Aynca centaurium serpentinicola ve thlaspi cariense gibi türler birkaç istisna dışında yalnızca bu alanda bulunabiliyor.
sevgililer gunu nereye gidilir marmaris bozburun 2 300x198 Sevgililer gününde gidilecek yerler
Datça Yerel Tarih Derneği’nin 2008 yılında hazırladığı Datça’da Hayatın İçinden Bitkiler kitabı, alttür ve varyetelerle birlikte 861 taksondan oluşan Datça bölgesi florasına ışık tutuyor. Datça Yerel Tarih Derneği Bitki Grubu üyeleri tarafından hazırlanan 224 sayfalık kitap www.datcaytg.blogspot.com veyadatcaytg@gmail.com kanalıyla temin edilebiliyor.
Datça ve Bozburun taraflanna gitmeden önce bölgede sosyal, kültürel, bilimsel araştırmalar için zaman zaman geziler düzenleyen Datça Çevre ve Turizm Demeği’ni (DAÇEV) ya da Zirve Dağcılık ve Doğa Sporlan Kulübü’nün Marmaris Şubesi’ni arayarak (www.zirvedagcilik.net) bölgeye bir bahar yürüyüş programlan olup olmadığını sorabilirsiniz. DAÇEV, bölgenin doğasıyla ilgili olarak da sorularınıza en doğru cevapları verebilecek adreslerin başında geliyor.
sevgililer gunu nereye gidilir marmaris bozburun 3 300x215 Sevgililer gününde gidilecek yerler
Baharı Karşılama Alternatifi
Bozburun Yarımadası’ndaki özel bitki türlerini ve arum cretlcum’u görmek için yönelebileceğiniz parkurlardan biri Söğüt ve Bayır köyleri arasındaki geniş alan. Bunun için Marmaris yönünden gelirken Orhaniye ve Turgutköy’ü geçtikten sonra Selimiye sapağının karşısındaki yoldan girerek Bayır Köyü’ne ulaşmanız gerekiyor. Sonrasında da 10 km güneybatıdaki Söğüt’e doğru uzanan yolda kendinize uygun bir parkur belirleyip bitkileri aramaya koyulabilirsiniz. İsterseniz tercihinizi Bayır’ın güneyindeki koylara doğru yürümekten yana koyabilirsiniz.
sevgililer gunu nereye gidilir marmaris bozburun 4 300x225 Sevgililer gününde gidilecek yerler
Bir diğer seçenek ise yarımadanın güneybatı ucundaki Bozukkale. Ancak Bozukkale’ye karayolu olmadığından, buraya Söğüt ya da Taşlıca köylerinden bir balıkçı teknesi ayarlayarak ulaşabilirsiniz. Ya da özel aracınızla Serçe Limanı’na erişip, oradan Bozukkale’ye yürüyeceksiniz. Bunun için de önce Marmaris’ten Bozburun Yarımadası boyunca güneybatıya İnen asfalt yolda Söğüt’ü geçip son minibüs durağı olan Taşlıca Köyü’ne gelmeniz gerekiyor. Serçe Limanı buradan yaklaşık 8 km uzaklıkta. Tabelaları takip ederek Serçe Limanı kıyısında yazları aktif olan Kaptan Nemo Restoran’a kadar aracınızla gelebilirsiniz. Buradan Bozukkale yaklaşık 3,5 km. Oraya gitmek için Serçe Limanı Koyu’nun batı yakasından 200 m kadar ilerleyip, sağınızda yükselen dar vadiye girerek yürüyüşe başlamanız gerekiyor. Vadiyi yukarıdan görecek şekilde batıya doğru ilerleyerek deniz seviyesinden 200 m kadar yükseldikten sonra düz bir alana ulaşacaksınız. Bu noktadan sonra güneybatıya doğru ilerleyerek Bozukkale’ye ve tarihi Loryma Kalesi’nin kalıntılarına ulaşabilir, daha sonra da geldiğiniz yönden geri dönebilirsiniz.