Çikolatalı Truff Pastası
Bugün nihayet 4 ay ara verdikten sonra saçlarımı boyadım. Zira kafam gökkuşağı gibi görünmeye başlamıştı. Kuaförden de hiiiiç hoşlanmam biliyorsunuz. Diplerden çıkan beyazımsı sarı, giderek açık kumrala dönen� saçlarımın (ki bu saçlar tuhaf bir şekilde bir süre kumral seyrettikten sonra kendi hallerine bıraksam uzadıkça yine sararıyor)� uçlardaki siyah saçlarımla nasıl bir uyum içinde olduklarını siz bir düşünün artık! Annem hep der ki, “kızım herkes saçlarını sarıya boyatır, gölge balyaj bilmem ne yaptırır, sen siyaha boyuyorsun! Yazık valla saçlarına!” Benim düşünceme göre de, saç dediğin kökten uca kadar aynı renk olur. Doğuştan gökkuşağı kılıklı bir kafaya sahip olduğum için bu durumdan hoşlanmıyorum. Ya hepsi sarı olsun, ya hepsi kumral ya da siyah! Hepsi sarı olunca da (denemişliğim vardır) kendimi Christina Aguilera gibi hissediyorum. Kendisinden pek hazettiğimi söyleyemeyeceğim. Civciv ya da floresan gibi ortalıkta gezinmek bana göre değil kanımca!�
Şimdi de, yeni boyanmış siyah saçlarım ve ben, (alnımda bir türlü çıkaramadığım bir boya lekesiyle birlikte) şu anda size geçen pazar günü verdiğim davette misafirlerime yapmış olduğum Çikolatalı Truff pastasının tarifini vermek üzereyiz:
Çikolatalı Pandispanya için:
- 6 yumurta
- 1,5 su bardağı toz şeker (200 gr.)
- 1 tatlı kaşığı vanilya esansı (aktarlarda kolayca bulunabilir)
- 1 paket kabartma tozu
- 1,5 su bardağı un (150 gr.)
- 1 kahve fincanı buğday nişastası
- 1 kahve fincanı kakao
- 200 gr. bitter çikolata
- 1 kutu hazır krema (200 ml)
Karamelli Krema için
- 150 gr. sütlü çikolata
- 50 gr. tereyağı
- 1 paket Dr. Oetker karamelli pasta kreması (toz poşet)
- 1 su bardağı süt (200 ml)
Çikolatalı Kaplama Kreması ve Truffler için
- 300 ml. hazır krema (1,5 kutu)
- 300 gr. bitter çikolata
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Süslemek için
- File antep fıstığı
- Hindistan cevizi
- Damla çikolata
Yapılışı
- Pandispanyayı hazırlamak için öncelikle 200 ml. hazır kremayı bir sos tenceresinde kısık ateşte ısıtın. Daha sonra küçük parçalara ayırdığınız 200 gr. bitter çikolatayı ısıttığınız kremaya ilave edip erimeye başlayana kadar karıştırın. Çikolataların bir kısmı eridiğinde ateşi kapatın ve çikolatalar tamamen eriyene kadar hızlıca karıştırıp pürüzsüz bir sos elde edin.
- Başka bir kapta yumurtalar ve toz şekeri yüksek devirde şeker eriyene kadar çırpın. (en az 5-6 dakika.) Vanilya esansını ilave edip çırpmaya devam edin.
- Yumurtalı karışıma, önceden hazırladığınız çikolata sosunu ekleyin ve tekrar çırpın.
- Başka bir kaba unu, kakaoyu, nişastayı ve kabartma tozunu birlikte eleyin ve çikolatalı karışıma ekleyip önce orta, sonra yüksek devirde 5 dakika kadar çırpın.
- Yağlanmış, 20 cm çapında derin bir kalıba aktarıp önceden ısıttığınız 180 dereceli� fırında yaklaşık 50 dk kadar pişirin. Daha geniş ve sığ bir kalıp kullanacaksanız pişirme süreniz kısalacaktır. Pandispanyanın pişip pişmediğini ortasına batıracağınız bıçakla kontrol edin. Biliyorsunuz, hamur bıçağa yapışmıyorsa pişmiştir. Bu pandisanyayı şiddetle tavsiye ederim. Yoğun, hafif ıslak bir kıvamı var ve pasta kremayla birlikte çok güzel bir bütünlük sağlıyor. Hatta bunu sadece kek olarak bile hazırlayıp kullanabilirsiniz.
- Pandispanyayı fırından alıp 10 dakika kalıpta beklettikten sonra kalıptan çıkarıp tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın. (kek, ekmek ve pandisanyaları tel ızgara üzerinde soğutmamızın sebebi kekin altının da hava alarak daha çabuk soğumasını sağlamaktır.)
- Pandispanya soğurken arasına süreceğiniz karamelli kremayı hazırlayın. Bunun için tereyağını eritin ve çikolataları kırıp sıcak tereyağının içine atın. Ateşi kapatıp hızlıca karıştırarak çikolataların erimesini sağlayın. Başka bir kaba Dr. Oetker karamelli pasta kreması poşetini boşatın, erittiğiniz çikolatalı karışımı ilave ederek çırpın. Toplaklı ve sert bir hamur olacak. Daha sonra süt ilave ederek yüksek devirde krema sürülecek kıvama gelene kadar çırpmaya devam edin. Koyu bir krema olmalı, akışkan değil. Kremanızı kullanıma kadar buzdolabında bekletin.
- Soğuyan pandispanyanın tepe kısmı düzensiz kabarmışsa düzleştirmek için kabarık kısmı tırtıklı bir bıçakla tıraşlayıp her tarafını aynı seviyeye getirin. Pandisanyayı dikkatlice enine 3 parçaya ayırın. Her parçanın iç kısmını sütle ıslatın.
- Döner pasta standınız varsa pastanızın alt katını� standa alın. (yoksa düz bir tabak kullanın.) Karamelli kremadan kalınca bir tabaka sürüp üzerine damla çikolata serpin. İkinci katın ıslak tarafı üste gelecek şekilde kapatın. Tekrar krema sürüp damla çikolata serpin ve son katı ıslak tarafı alta gelecek şekilde kapatın. Kalan karamelli kremayla pastanın üstünü ve yanlarını bir spatulayla düzgünce� kaplayın ve pastayı buzdolabına kaldırın.
- Bu arada üst kaplaması için kullanacağınız çikolatalı ganaşı hazırlayın. Bunun için daha önce yaptığımız gibi kremayı bir sos tenceresinde ısıtın, kırılmış çikolataları ve tereyağını ekleyip hızlıca karıştırın. Çikolatalar tamamen erimeden ateşten alın, kremanın sıcaklığıyla çikolatalar eriyecektir. Sosu karıştırarak pürüzsüz ve parlak hale getirin. 10 dakika soğuyup yoğunlaşması için bekletin.
- Pastanızı dolaptan alıp tel ızgara üzerine yerleştirin. (Tel ızgaranın altına bir fırın tepsisi koyun. Bunun amacı akışkan kremayla pastayı kaplarken, akan kremanın tel ızgaradan süzülüp alttaki tepside birikmesini sağlamaktır. Biriken kremayı truff yapımında kullanacağız.)
- Hazırladığınız çikolatalı sosu bir kepçe yardımıyla pastanın ortasından başlayarak dökün. Krema akışkan olduğu için kendiliğinden pastanın üstünü ve kenarlarını kaplayarak tel ızgaradan tepsiye dökülecek. Bu işlem çok kolay. Pastanın tamamı kaplandığında düzensiz yer varsa krema donmadan bir spatula yardımıyla düzeltin. Fazla dokunmayın, zaten kendisi gayet düzgün bir görüntü oluşturacaktır.
- Resimde gördüğünüz gibi pastanın üst yüzeyinde beyaz desenler var. Bu mermer deseni ben beyaz çikolatayı az miktar tereyağı ile eritip hazırladığım sosla yaptım.� Pastayı kapladıktan hemen� sonra beyaz çikolatayı bir kaşık yardımıyla ince şeritler halinde gelişigüzel pastanızın üzerine dökün. Ya da beyaz çikolatayla pastanın üzerine yazı yazabilirsiniz. Desen ya da yazı istemezseniz bu işlemi atlayabilirsiniz.
- Pasta hala tel ızgara üzerindeyken file fıstıkları avucunuza alıp pastanın yanlarına yavaşça yapıştırın. Kolayca yapışacaklar ve çok hoş bir görüntü ortaya çıkacak. Dökülen fıstıklar tepsideki sosun içine dökülecek. Fıstıklı truffler için Pastanızı tel ızgaranın üzerinden dikkatlice bir spatula yardımıyla tabağa alıp buzdolabına kaldırın. İsterseniz bu şekilde servis yapabilirsiniz. Ama ben trufflerle süslemeyi tercih ettim.
- Pastanın kaplaması donduktan sonra üzerini trufflerle süsleyip servise kadar buzdolabında bekletin. Bu kadar!