8 Şubat 2014 Cumartesi

Sevgililer Günü Menüleri

Zaman su gibi akıp geçerken yılın aşk ayı, aylardan ‘Şubat’ geldi çattı. 14 Şubat’a sayılı günler kala, birçoğumuz acaba o gün ne yapsak, nereye gitsek, ne yesek diye düşünmeye başlamadık mı?
Cuma gününe denk gelen bu yılki sevgililer günü için belki de haftasonuna yumuşak bir geçiş sağlayabileceğiniz, dışarda program yapmak yerine, sevdiceğimiz için ona özel, aşk kokan, hoş görünümlü, sade ama lezzetli bir Cuma akşamı yemeği hazırlama alternatifini düşünebilirsiniz.
Bu konuda fikir vermesi adına kırmızı et, tavuk ve balık türlerinden derlediğim üç farklı, sade, hafif, fazla zahmet gerektirmeyen ve lezzetli mi lezzetli sevgiliye özel 2 kişilik yemek menümü sunumlarıyla birlikte paylaşmak isterim. :) Masa düzeni, içecekler, kullanacağınız servisler ve sevgililer gününe özel sofra süslerinizle birlikte sunumlarınızı gönlünüzce oluşturabilirsiniz.
İlk menümüz; ana yemek olarak, Ispanak Sote Yatağında Kaşarlı Piliç Bonfile, yanında kalpli sunumuyla patates püresi ve ortaya hafif yeşillik salatasıyla tamamlanarak afiyetle yenmeye hazırdır…
1. MENÜ
Malzemeler
Ana yemek için;
  • 2 parça kemiksiz tavuk kalçası
  • 1 demet ıspanak
  • 1 küçük soğan
  • 100 gr kaşar rendesi/ tercihe gore oranı değiştirilebilir
  • 2 çay kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı soya sosu
  • Bir diş sarımsak
Püre için;
  • 2 ortaboy patates
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • ¾ çay bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı kaşar rendesi
Yapılışı :
tavuk 1Öncelikle tavuk parçalarımızı, sosunu içine çekmesi için ıspanağımızı sotelerken ince kestiğimiz bir diş sarımsakla birlikte soya sosuna yatırıyoruz. En azından yarım saat beklerse sos iyice tavuğa nüfuz edecektir.
Diğer yanda soğanı az zeytinyağında kavurup, yüksek ateşte üzerine ıspanak yapraklarını ilave ederek soteliyoruz. Birer tutam tuz&karabiber ekleyerek yaprakları öldürüyoruz. Başka bir tavada az miktarda beşamel sos hazırlayarak ıspanak sotemizle birleştiriyoruz.
Sosunu çeken tavuk kalçalarımızın her iki yüzüne de azıcık tereyağı sürüp önceden ısıtılmış 220 derece ısıdaki fırının ızgara modunda pişiriyoruz. Yaklaşık 15 dakika sonra tavuğu ters düz ederek arka tarafını da kızartıyoruz. Soya sosu tuzlu olduğu için ayrıca tuz koymuyoruz. Yaklaşık toplamda 25 dakika ızgarada kalan ve üzeri pembeleşen tavugumuzun üzerine biraz kekik ve kaşar rendesini ekleyerek bir 5 dakika daha ızgaralıyoruz.
Izgarada tavuğumuz pişerken patateslerimizi haşlayıp, ezilecek kıvama geldikten sonra ocaktan alıyor, suyunu süzüyor ve tereyağ, süt, kaşar rendesi, tuz&karabiberi ilave ederek harmanlıyor ve püre kıvamına getiriyoruz.
Fırından çıkarttığımız dışı çıtır&içi pamuk piliç bonfilemizi, öncelikle kalp şeklinde yayarak koyduğumuz beşamel soslu ıspanak sote yatağının üzerine koyuyor, yanına kalpli kalıbımızla şekil vererek servis ettiğimiz patates püremizle son halini veriyoruz. Salatanızı damak tadınıza göre hazırlayabilirsiniz.
tavuk 2
2.MENÜ
Roka yaprakları arasında Fırında Izgara Somon ve Kalpli sunumuyla salatamız…
Malzemeler:
1 somon fileto (bir kişi için çok fazla olduğundan bir dilimi 2 parçaya ayıracağız)
  • 1 limon
  • 1 kırmızı soğan
  • Defne yaprağı
  • 10 dilim roka yaprağı
  • Zeytinyağı&Tuz&karabiber
Yapılışı :
fotoğrafSomon filetomuzu öncelikle 2 eşit parça olacak şekilde kesiyoruz. Balığımızın her iki yüzüne de zeytinyağı&tuz&karabiber karışımı sürüyoruz.
Limon ve soğanı ince dilimler halinde kesiyor ve fırın tepsisinin öncelikle tabanına bu dilimleri karışık diziyor, üzerine balıklarımızı koyuyor ve dilimlerimizin diger yarısını da balığımızın üzerine diziyoruz. Balığın hem altına hem üstüne birer defne yaprağı da koymanızı öneririm çok güzel koku veriyor. Ben sevgililer gününe özel olması açısından limon ve soğan dilimlerini kalpli kalıbımla keserek yerleştirdim, hoş bir görüntü kattı. :)
Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırının ızgara moduna balığımızı yerleştiriyor ve yaklaşık 25 dakika pişiriyoruz. Her fırının pişirme derecesi farklılık gösterebileceği için ara ara Kontrol ederek pişirmenizi öneririm.
Balığımızın rengi dönüp, üzeri kızarınca fırından çıkartıyoruz. Tabağımıza yerleştirdiğimiz roka yapraklarımızın üzerine somon dilimimizi yerleştiriyor, yine kalpli kalıbımızla dilimlediğimiz havuçlu, salatalık ve domatesli yeşillik salatamızın yanında servise sunuyoruz. Afiyetler olsun…
balık 2
3. MENÜ
Son menümüz ise, en pratiğinden kalpli sunumuyla Bolonez Soslu Spagetti, yanında fırında kaşarlı mantar ve peynir tabağıyla pratik sevgililer günü yemeğimiz…
Malzemeler : 
Spagetti için;
  • 1 paket spaghetti makarna (ben o an evde kalmadığı için kalın spaghetti kullanmak zorunda kalmıştım :) )
  • 200 gram dana kıyma
  • 1 küçük boy kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • ½ çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Fırında Kaşarlı Mantar için;
  • 12 adet orta boy mantar
  • Her mantar için azıcık tereyağ
  • Birer tutam tuz&karabiber
Yapılışı : 
fotoğraf 2Bolonez sosumuz için, kurusoğan ve sarımsağı minik küpler haline keserek zeytinyağında yüksek ateşte öldürüyoruz. Üzerine Kıymayı ekleyerek, karıştırarak soğanlarla harmanlayıp kavuruyoruz. Kavrulan kıymanın üzerine salça, su ve tereyağı ekliyor, sos suyunu çekene kadar karıştırıyoruz. En son tuz&karabiber&kekiği de ekleyerek ateşten alıyoruz.
Diğer yanda spaghetti makarnamızı haşlıyor, tercihinize gore sertliğini ayarlayarak suyunu süzüyoruz. Azıcık tereyağı gezdiriyor birbirine yapışmasını önlüyoruz.
Servis tabağımıza spagettimizi, spatulamız yardımıyla kalp şeklinde yerleştiriyor, ortasına da hazırladığımız bolonez sosumuzu yine kalp şeklinde ilave ediyoruz. Tercihe gore üzerine biraz parmesan peyniri gezdirebilirsiniz. Tabağımızın yan kısımlarını kekik serpiştirerek süslüyor ve soframıza getiriyoruz…
Ana yemeğimizin yanında fırında kaşarlı mantarımız için, öncelikle mantarlarımızın dış zarını incecik soyuyor, temizliyoruz. Iç kısımlarını elimizle kopartıp, içini oyuyoruz. Mantarların üzerine birer tutam tuz&karabiber serpiyor ve minicik birer parça tereyağ koyuyoruz. 180 dereceye ayarlanmış fırına yerleştirior ve 10 dakika fırınlıyoruz. Sonra fırından cıkartıp, mantarların üzerini ayrı ayrı örtecek şekilde kaşar rendesi serpiyoruz. Yine bir 10 dakika fırında pişirip üzeri pembeleşmiş kaşarlı mantarlarımızı fırından çıkartıp, kalp şekli verecek şekilde servis tabağımıza diziyoruz.
fotoğraf 1Yanlarına kalpli kalıplarımızla dilimlediğimiz, tercihimize gore peynir çeşitlerimizle zenginleştirerek sunumumuzu tamamlıyoruz.